top of page

Uskršnja jaja na tri načina

jaja komplet

Priprema i ukrašavanje jaja dekupaž tehnikom

Za dekupaž tehniku potrebna su izbeljena jaja. Jaja izbeljujemo tako što u dublju šerpu  stavimo desetak jaja, sipamo vodu i kuvamo na tihoj vatri 5 - 6 minuta. Zatim sipamo 200 ml alkoholnog sirćeta, dodamo malo soli i kuvamo još 10 minuta i po potrebi skidamo penu. Sklonimo sa vatre, prosipamo vruću vodu, dolijemo hladnu vodu da se jaja malo ohlade i pod mlazom hladne vode sunđerom prebrišemo svako jaje i tako skinuti tamnu boju jajeta.

bela jaja

Izbeljena jaja možete odmah ukrašavati dekupaž tehnikom, a možete ih i prvo vrlo kratko staviti u boju da dobiju nijansu. Ja sam ovog  puta ostavila bela.

Da biste radili dekupaz tehniku potrebne su vam salvete sa cvetnim dezenima. Motive sa salveta lagano cepkati, onda se krajevi istanje i lepo prijanjaju na ljusku jajeta. Salvete su uglavnom od 2 ili 3 sloja, a potreban je samo prvi sloj, sa motivom. Potreban je i jedan belanac umućen viljuškom i mala četkica.
Deo jajeta na koji lepite motiv premažite belancetom, stavite motiv sa salvete i lagano četkicom lepite motiv tako što od sredine motiva prevlačite četkicu prema krajevima motiva. Što sitniji motivi, lepše će se zalepiti. Po potrebi umočite četkicu u belanac. Posebno obratite pažnju da se krajevi motiva lepo zalepe.

dekupaz jaja

Mermerna jaja sa lukovinom i prehrambenom bojom

Za ovaj način farbanja  potrebno je 10-ak jaja, sitno seckana kora od crnog luka ( lukovina ), gaza ili vlažne maramice, 100 ml alkoholnog sirćeta, malo soli, boja po izboru.

farbana jaja lukovinom i bojama

Lukovinu usitniti i staviti u odgovarajući sud. Jaje umočiti u vodu pa odmah uvaljati u usitnjenu lukovinu. Prebaciti u maramicu ili gazu, uviti i gumicom ili koncem vezati. Složiti u dublju šerpu, naliti vodom, a onda sipati kesicu boje i sirće. Staviti da se jaja kuvaju i kada voda provri, kuvati još 8-10 minuta.

 

Nakon toga, skloniti sa vatre, isipati vruću vodu i odmah naliti hladnu. Skinuti maramicu ili gazu, i oprati od lukovine. Ostaviti da se skroz ohlade a onda ih premazati uljem da dobiju sjaj.

Farbanje jaja salvetom i bojama

Ovo jedan od najlakših načina farbanja uskršnjih jaja.
 

Potrebne su bele salvete, boje za jaja, skuvana jaja, štapići za uši, sirće, ulje za premazivanje.

 

sarena jaja

Boje za farbanje sipati u male posude. U svaku posudu sipati po 1 kašiku vode i po dve kašike sirćeta pa promešati. Dodati i po jedan štapić za uši u svaku posudu.
Svako jaje umotati u salvetu pa na njoj naneti boju štapićem za uši. Može se koristiti i šarati različitim bojama, po izboru...
Kada završite pritisnite salvetu rukama, pa ostaviti jaja umotana u salvete oko 15 minuta. Skinuti salvete i premazati jaja uljem za lepši sjaj.

bottom of page