top of page

Uskršnja jaja na tri načina

jaja komplet

Priprema i ukrašavanje jaja dekupaž tehnikom

Za dekupaž tehniku potrebna su izbeljena jaja. Jaja izbeljujemo tako što u dublju šerpu  stavimo desetak jaja, sipamo vodu i kuvamo na tihoj vatri 5 - 6 minuta. Zatim sipamo 200 ml alkoholnog sirćeta, dodamo malo soli i kuvamo još 10 minuta i po potrebi skidamo penu. Sklonimo sa vatre, prosipamo vruću vodu, dolijemo hladnu vodu da se jaja malo ohlade i pod mlazom hladne vode sunđerom prebrišemo svako jaje i tako skinuti tamnu boju jajeta.

bela jaja

Izbeljena jaja možete odmah ukrašavati dekupaž tehnikom, a možete ih i prvo vrlo kratko staviti u boju da dobiju nijansu. Ja sam ovog  puta ostavila bela.

Da biste radili dekupaz tehniku potrebne su vam salvete sa cvetnim dezenima. Motive sa salveta lagano cepkati, onda se krajevi istanje i lepo prijanjaju na ljusku jajeta. Salvete su uglavnom od 2 ili 3 sloja, a potreban je samo prvi sloj, sa motivom. Potreban je i jedan belanac umućen viljuškom i mala četkica.
Deo jajeta na koji lepite motiv premažite belancetom, stavite motiv sa salvete i lagano četkicom lepite motiv tako što od sredine motiva prevlačite četkicu prema krajevima motiva. Što sitniji motivi, lepše će se zalepiti. Po potrebi umočite četkicu u belanac. Posebno obratite pažnju da se krajevi motiva lepo zalepe.

dekupaz jaja

Mermerna jaja sa lukovinom i prehrambenom bojom

Za ovaj način farbanja  potrebno je 10-ak jaja, sitno seckana kora od crnog luka ( lukovina ), gaza ili vlažne maramice, 100 ml alkoholnog sirćeta, malo soli, boja po izboru.

farbana jaja lukovinom i bojama
farbana jaja mermer

Lukovinu usitniti i staviti u odgovarajući sud. Naseckati i malo belog papira. Jaje umočiti u vodu pa odmah uvaljati u usitnjenu lukovinu. Prebaciti u maramicu, gazu ili u žensku unihop čarapu, uviti i gumicom ili koncem vezati. Složiti u dublju šerpu, naliti vodom, a onda sipati kesicu boje, kašiku soli i sirće. Staviti da se jaja kuvaju i kada voda provri, kuvati još 8-10 minuta.

 

Nakon toga, skloniti sa vatre, isipati vruću vodu i odmah naliti hladnu. Skinuti maramicu, gazu ili čarapu i oprati od lukovine. Ostaviti da se skroz ohlade a onda ih premazati uljem da dobiju sjaj.

Farbanje jaja salvetom i bojama

Ovo jedan od najlakših načina farbanja uskršnjih jaja.
 

Potrebne su bele salvete, boje za jaja, skuvana jaja, štapići za uši, sirće, ulje za premazivanje.

 

sarena jaja

Boje za farbanje sipati u male posude. U svaku posudu sipati po 1 kašiku vode i po dve kašike sirćeta pa promešati. Dodati i po jedan štapić za uši u svaku posudu.
Svako jaje umotati u salvetu pa na njoj naneti boju štapićem za uši. Može se koristiti i šarati različitim bojama, po izboru...
Kada završite pritisnite salvetu rukama, pa ostaviti jaja umotana u salvete oko 15 minuta. Skinuti salvete i premazati jaja uljem za lepši sjaj.

Možda želite da probate i ...

Farbanje jaja sodom bikarbonom

Potrebno je:

10-ak kuvanih jaja

Topla voda

Boje po želji

4 kašike sode bikarbone za svaku boju

Sirće

Ulje

Pripremite posudice i u svaku staviti po 4 kašike sode bikarbone. Dodati po malo vode tako da mešajući dobijete gustu pastu. 

Tube sa bojama staviti u vruću vodu da se malo opuste. U svaku činiju staviti po jednu boju i izmešati sa sodom.

Jaja skuvati i osušiti pa ih staviti u kalup za mafine. Preko svakog jajeta staviti po kašiku pripremljene paste sa bojom. Kombinacije boja naravno pravite po svojoj želji. Preko preliti sa kašikom sirćeta, ostaviti da stoje 15 - 20 minuta pa ih izvaditi iz kalupa i obrisati ubrusom.

Veoma jednostavan i brz postupak farbanja jaja. Probajte i Vi...

far sodaa.jpg
farbanje soda.jpg
far soda.jpg
farr soda.jpg

Farbanje jaja na pari

 

Kuvana jaja

Boje u prahu

Sirće

 

Za ovu pripremu možete jaja obariti i ranije. Ne morate ih kuvati dugo jer će se dodatno skuvati i na pari. 

Pripremljena hladna jaja poredjati u metalnu cediljku. 

U šerpu sipati vodu otprilike do pola, paziti i proveriti da voda ne ulazi u cediljku. 

Postaviti cediljku sa jajima na šerpu i uključiti da se voda lagano zagreva. Jaja poprskati sirćetom. Otvoriti boje i na svako jaje posipati po malo od svake boje. Možete koristiti i samo jednu boju ako želite. 

Najbolje je naneti boju dok jaja nisu vrela jer se na hladna jaja boja bolje lepi. Ako primetite da su se jaja osušila i da vam se boja nije dobro razmazala, možete još malo poprskati sirćetom. Ostaviti ih na pari 10 - 15 minuta i kad vidite dobre šare, skloniti sa šporeta i operite ispod mlaza vode. Ostaviti da se osuše, po želji prebrisati ubrusom sa malo ulja. 

far na parii
far na pari

Farbanje jaja u lukovini

 

Najbolji i najzdraviji način farbanja jaja... 

Ljuske od luka možete da imate koliko želite. Što više, to je bolje, jer će i boja biti jača. 

Potrebna je neka ženska stara čarapa, po želji možete naći različite listiće u prirodi ili jednostavno naseckati lukovinu. 

U neku staru šerpu sipati vodu i potopiti lukovinu. Najbolje bar dan ranije.

Jaje uvaljati u naseckanu lukovinu, lagano ubaciti u čarapu pa vezati koncem ili jednostavno vežite čarapu. Opet sledeće jaje uvaljati u lukovinu pa u čarapu, vezati i tako redom... 

Pripremljena jaja u čarapi spustiti u šerpu, malo prekriti lukovinom, staviti na šporet i uključiti da se kuvaju.

Kuvati 10 - ak minuta pa isključiti šporet. Ostaviti da stoje bar 30 minuta pa izvaditi iz vode. Makazama iseći čarapu, skloniti lukovinu i prebrisati ubrusom sa malo ulja za sjaj. 

far lukoovini
far lukovina
farrb

Farbanje jaja bojama za kolače

 

Potrebno je:

Bela jaja

Vruća voda

Sirće

Ulje

Boje za kolače

 

Prvo skuvati jaja i ostaviti da se ohlade. 

Pripremiti onoliko činijica koliko imate razlučitih boja.

U svaku činijicu sipati po jednu kesicu boje, dodati po 1 kašiku vruće vode, 1 kašiku sirćeta i po 1 kašičicu ulja. Malo promešati. Ubacivati po jedno jaje, malo ga okretati na sve strane pa staviti na ubrus da se osuši. 

U boju već ima ulja pa nije potrebno dodatno premazivanje.

crvena jaja

Farbanje jaja prirodnim bojama - ljubičasti kupus i kurkuma
 

Prvo sitno naseckati kupus pa staviti u šerpu. Dodati 1 kašiku soli i preliti sa oko 1,5 l vode. Staviti da se kuva, poklopiti i kad proključa, kuvati još oko 20 minuta.

U drugu šerpu staviti 4 kašike kurkume i 1 kašiku soli. Sipati oko 1 l vode, promešati pa staviti da se kuva. Poklopiti pa kuvati isto kao i kupus oko 20 minuta od kad proključa. 

Posle 20 minuta kuvanja kupusa, dodati 1 kašiku sirćeta pa promešati. Uz pomoć kašike spuštati jaja u vodu od kupusa do dna šerpe i prekriti kupusom. Kuvati oko 10 minuta da se skuvaju i jaja. Poklopiti šerpu.

Isto tako ponoviti postupak i sa kurkumom. Sipati 1 kašiku sirćeta, promešati pa spustiti jaja da ih prekrije tečnost kurkume. Kuvati 10 minuta od vreme ključanja. Poklopiti šerpu. 

Skuvana jaja sa kupusom i kurkumom ostaviti potopljena i poklopljena 24 sata. Što duže stoje to je boja intenzivnija. 

Posle 24 sata izvadimo jaja iz vode, lagano uz pomoć ubrusa otklonimo mrvice kupusa i kurkume pa ostavimo da se isuše. Suva jaja premazati uljem. 

plava jaja
zuta jaja
prirodna jaja komplet
bottom of page